9 znakov, ki govorijo, da je čas za terapijo

9 znakov, ki govorijo, da je čas za terapijo

Čeprav je terapija za mnoge še vedno tabu in jo povezujejo s tem, da mora biti s posameznikom nekaj zelo narobe, če obiskuje psihoterapijo, je pravzaprav terapija del čustvene higiene. Tako kakor poskrbite za svoje telo (npr. z aktivnostjo in prehrano) in um (npr. s prebiranjem in druženjem), je potrebno zato, da lahko v življenju lažje funkcioniramo skrbeti tudi za svoja čustva in občutke, ki jih čuti naše telo. Nekaj svojih težav sicer lahko zaupate prijateljem, a za vaše duševno zdravje je dobro, da se odpravite k strokovnjaku, ki vam bo pomagal lažje funkcionirati in se soočiti z občutki in situacijo v kateri ste. Če ne veste kdaj bi bilo primerno obiskati psihoterapevta je tukaj 9 znakov, ki govorijo o tem, da je čas da poskrbite zase in si najdete pomoč. Že v sami besedi POMOČ lahko razberete, da greste PO MOČ. 

1. Čutite ekstremno žalost ali jezo
Če čutite ekstremno žalost ali jezo je to znak, da so v vašem telesu zapisana občutja, ki govorijo, da je čas, da jim prisluhnite in se z njimi soočite. Če se vam porajajo tudi misli o smislu vašega življenja in morda pomislite na samomor je potrebno poiskati pomoč takoj.  S pogovorom ugotovimo zakaj se tako močno prebujajo ravno v tem obdobju vašega življenja, jim poskušamo dati pomen, poleg tega pa jih tudi na primeren način zreguliramo, da postanejo bolj obvladljiva.

2. Ne uživate več v stvareh v katerih ste včasih uživali
Čeprav je normalno, da kdaj pa kdaj ne želite več sodelovati v aktivnostih, ki jih radi počnete, je znak za alarm, da se morda nekaj v vas spreminja to, da je ta težava postala dolgotrajna. To je znak nekoga, ki je obtičal v rutini ali pa eden prvih znakov globoke depresije. Terapija vam lahko pomaga oceniti situacijo ter ugotoviti kaj vas zadržuje ter ustvariti načrt za napredovanje oz. izhod iz situacije. 

3. Izogibate se socialnim situacijam in stikom
Ljudje velikokrat poiščejo terapevta, ko jih bližina drugih ljudi dela nervozne ali tesnobne. Če se izogibate strankam, delovnim srečanjem ali celo svojim prijateljem in družini in zaradi tega čutite krivdo ali občutke nezadostnosti, poleg tega pa ta tesnoba vpliva na vsakdanje aktivnosti in interakcije je čas, da poiščete pomoč. 

4. Za utišanje neprijetnih občutkov, izbirate nezdrava vedenja
Ko ugotovite, da morda zapravljate več kot si lahko privoščite, konzumirate več alkoholne pijače ali uporabljate druge droge, vstopate v “hitra” razmerja ali pa se samo burno odzivate, je to lahko znak globljih težav. Ta vedenja najverjetneje uporabljate za obvladovanje ali izogibanje težkim situacijam ali čustvom. Pogovor s strokovnjakom vam lahko pomaga prepoznati kaj se dogaja v vaši notranjosti in razumeti osnovni problem, da nezdravih vedenj ne boste več potrebovali. 

5. Odnosi so za vas težavni
Če ugotovite, da težko obdržite prijatelje, da so za vas romantična razmerja težko obvladljiva, saj se konstantno “znajdete” v konfliktu in menite, da niso vredni truda, terapija lahko pomaga. Pogovor s terapevtom o vaših razmerjih in vzorcih iz družine, lahko osvetljijo kaj se dogodi v odnosih, da za vas postanejo nevzdržni.

6. Doživeli ste travmatični dogodek
Ljudje si poiščejo pomoč po travmatičnem dogodku, kot je npr. smrt ljubljenega, prometna nesreča, spolna zloraba, zlorabljajoč odnos z nasiljem ali neprimeren odnos v službi. Morda so se vam že v otroštvu dogodile krute krivice, ki, ko se jih spominjate v vas prebudijo močno bolečino. Če ne zmorete travmatičnega dogodka pustiti za seboj in vpliva na vaše odnose, delo ali spanje je dobro, da si poiščete pomoč.

7. Želite bolje razumeti samega sebe
Nekateri posamezniki želijo bolje spoznati samega sebe. Zakaj so se odločili za dotičen poklic? Zakaj si izbirate moške, ki so nedostopni? Kako to, da vztrajate v odnosu, ki ni zdrav za vas? Zakaj ne prenesete točno določenih tipov ljudi? Razumevanje tega zakaj razmišljamo tako kot razmišljamo, zakaj čutimo tako kot čutimo in zakaj se vedemo tako kot se vedem, je lahko izjemno osvobajajoče.

8. Potrebujete več podpore  Včasih ljudje obiščejo terapevta tudi, če ne potrebujejo psihološke ocene, diagnoze ali načrta zdravljenja. Pridejo po podporo in k nekomu, ki zna poslušati izven kroga družine in prijateljev.Kadarkoli se soočate z ločitvijo, izgubo službe, novih razmerjem, smrtjo itd., je terapija odličen način za podporo, kjer vas nihče ne bo analiziral ali obsojal in bo osredotočen na vaše potrebe.

9. Karkoli ste poskusili ni pomagalo
Včasih naši načini spoprijemanja z zunanjimi situacijami ali notranjimi občutki več ne delujejo. In, če ste poskusili že ogromno stvari – pogovor s prijateljem, več telovadbe, iskanje odgovorov in podpore na spletu, branje o različnih tehnikah samopomoči na spletu – in se nič ni spremenilo, je to znak, da se pogovorite s terapevtom. 
Obisk pri terapevtu je pravzaprav znak, da ste bili predolgo časa preveč močni. Najverjetneje ste se s stisko soočali popolnoma sami oz. s strani prijateljev ali družine niste dobili pravilne podpore. Dalj časa, ko boste odlašali z reševanjem stiske, bolj nevzdržna bo postala in težje bo. Zato si podarite darilo zase in svoje duševno zdravje. Hvaležno vam bo.