Pismo mojim klientom – kaj morate vedeti pred prvim srečanjem?

Pismo mojim klientom – kaj morate vedeti pred prvim srečanjem?

Dragi moj/i novi sopotnik/i!

Ker vem kako težko je priti na prvo srečanje vam pišem tole “uvodno” sporočilo. Kako ne bi bilo težko, saj prihajate k popolni neznanki, kateri boste govorili o delih vašega življenja, o katerih morda še nihče ni slišal. O stvareh o katerih vas je morda sram in ne želite, da bi kadarkoli to kdo slišal. Ne veste kako se bom na to odzvala, ne veste kaj si bom o tem mislila itd., pravzaprav morate ogromno tvegati in zbrati neverjeten pogum, da pridete. Zato se vam že takoj zahvaljujem za to, da ste izbrali mene za svojo terapevtko. In obljubim vam, da bom naredila vse kar je v moji moči, da vam pomagam. Da pa bo to prvo srečanje in nekaj naslednjih srečanj lažjih želim, da veste nekaj ključnih stvari:

1.  Najboljši pristop je iskrenost
Če v terapevtskem prostoru ne boste iskreni, bo tudi moj odziv na vašo neiskrenost nepravilen. Saj se bom odzivala na informacije, ki mi jih boste podali vi. Zato v terapevtskem prostoru velja, da bolj, ko ste lahko vi, več boste dobili tudi od mene. Zavedam se, da je potrebno razviti zaupanje, zato povejte toliko kot lahko, ampak tisto kar poveste naj bo iskreno. Za terapijo namreč plačujete, zato je laganje kontraproduktivno. Uživate droge, ste alkoholik, ste naredili grozno krivico…? Povejte mi. To mi pomaga bolje razumeti vaše stanje, poleg tega pa lažje sodelujem z vami in vam pomagam doseči vaše cilje.

2.  Terapija je investicija v sedanjosti in še posebej investicija za prihodnost
Dobro se zavedam, da je terapija lahko za marsikoga težek finančni zalogaj. Sploh, če se soočate še z drugimi težavami. Vendar pa je tudi res, da je terapija investicija za prihodnost. Naučite se namreč spretnosti, ki vam ne pomagajo samo v situaciji v kateri ste, ampak bodo postale del vaših “orodij”, ki jih boste lahko uporabljali na vaši življenjski poti. Glede na to kakšen je denarni vložek, vam je ta vsaj tisočkrat povrnjen glede na to kako boste zaznavali sebe, druge in svet med terapijami in po njih. Izboljšala se bo vaša sposobnost obvladovanja stresa in nihanja razpoloženja, bolj boste fleksibilni s spopadanjem s čustvi, razumeli boste zakaj in kako nekaj počnete, vaši odzivi na situacije bodo bolj funkcionalni,  to pa vam bo olajšalo komunikacijo med vami in drugimi v življenju, vključno z ljubljenimi in poslovnimi vezmi.

3. Tedensko obiskovanje terapij in pravočasen prihod je pomemben za vaš proces terapije
Del terapije je tudi doslednost. Terapija namreč traja vsaj 3 mesece (12x) enkrat tedensko 50 min. Seveda razumem bolezni in izjemne situacije, a je dobro za vas, da terapija postane prednostna naloga. Tako kakor poskrbite za svojo fizično higieno, naj to postane del vaše čustvene higiene. Če zamujate, imamo ne le manj skupnega časa (moja ura se začne namreč točno), poleg tega pa vam zaračunam to uro ne glede na to ali pridete ali ne oz., če prekličete uro en dan prej. Čas, ki ste ga rezervirali je samo vaš. Tisto uro namenim samo vam in je drugim klientom ne ponujam oz. jih zavrnem, če bi jim ta ura bolj odgovarjala. Tako ljudje, ki bi radi imeli svoj čas, tega ne morejo, saj sem imela uro rezervirano za vas. Poleg tega pa, če redno hodite sama lažje spremljam kaj se vam dogaja in kako napredujete.

4. Če imate kakšne dvome, prosim o njih spregovorite z menoj
Če bom naredila kakšno napako se vam že vnaprej opravičujem. A prosila bi vas, da mi o njej poveste, saj je ne morem popraviti oz. ne morem preprečiti, da bi se ponovila, če sama ne vem, da sem kaj naredila narobe. Ne bom se jezila, ali vas žalila oz. “izgubila živce”. Terapija se nanaša na terapevtski odnos med terapevtom in osebo na terapiji. Če ste užaljeni ali prizadeti zaradi česa kar sem rekla in se počutite neslišano in prezrto v tem, mi dajte priložnost, da poskušam razumeti ali spremeniti stvari. Nekatere stvari, ki se na prvi pogled vidijo kot nepomembne, so vaše in so zato pomembne. In prav je, da se jih dotaknemo in jih poskušamo razumeti. Če ste zaskrbljeni ker imam poseben izraz na obrazu, ali me doživljate kot da sem jezna, se o tem lahko pogovoriva. Poznavanje vaših pomislekov je zame pomembno, da lahko z vami nadaljujem terapevtski proces. Res bi me prizadelo to, če bi o tem kaj delam narobe vedeli vsi vaši sorodniki in znanci, samo ne jaz.

5. Sprejmem vaš svet
Vem, da je včasih težko govoriti o stvareh, ki se vam zdijo sramotne. Presežite vas sram, saj sem tukaj zato, da vam lahko pomagam z njim zdržati in da vam dam vrednost, ki jo imate, kljub vašim izkušnjam. Verjemite, slišala sem že skoraj vse in se ukvarjala že skoraj z vsem. Ni me enostavno osramotiti ali me zmesti. O tem kar boste povedali vas ne bom sodila. Lahko pristopite takole:” Nekaj bi si resnično želel povedati, vendar mi je nerodno.” Pomagala vam bom soočiti se z vašimi čustvi in tudi če o tem ne boste zmogli takoj govoriti, bova skupaj poskušala  ustvariti prostor, v katerem boste čutili, da lahko o tem spregovorite.
Vedno sem na voljo na mailu, saj se vidimo samo 1x tedensko, vmes se vam pa lahko dogodi veliko stvari. Zato mi pišite, in vam odgovorim takoj ko lahko. Na sami uri pa se temeljito pogovorimo.

6. Ne skrbite zame!
Velikokrat se dogodi, da me vprašate: “Joj kako vi vse to zmorete poslušati?”, “Najverjetneje sem vam v breme?”  Na terapiji ste zato, da poskrbite zase. Vi morate biti na prvem mestu! Zato se ne obremenjujte še z menoj, če so vaše izkušnje zame pretežke. Imam namreč pomoč, za menoj stoji podporni sistem supervizije in mentorstva. Posvetujem se s terapevti in psihiatrinjo,  poleg tega pa se redno izobražujem. Lahko zdržim z vašim strahom, jezo, sramom, žalostjo in drugimi neprijetnimi čustvi. Če pa se slučajno dogodi, da čutim, da prehajam na področje ki je zunaj mojega dometa, vam poiščem nekoga, ki vam bo lažje pomagal.

7. Obstaja dobri razlog zakaj ne morem biti vaš prijateljica
Enak je razlog, zakaj ne morem biti terapevtka mojemu prijatelju. Imenuje se dvojno razmerje, kar pomeni biti nekomu dve stvari hkrati. V primeru terapije, če bi imela zunanje odnose z vami, ne bi morala biti produktivna ali koristna (oz. etična) terapevtka. Za razliko od prijateljstva, pri katerem se oba podpirata, ste edini fokus vi. Moja leta usposabljanja,nadzora in izkušenj so usmerjena v to, da vam pomagam. Da odnos ostane strokovni se med seboj vikamo, ter podpišemo soglasje o terapevtskem procesu.

8. Nisem popolna
Včasih se dogodi, da imam veliko dela in hodim pozno domov. Zato spregledam kakšno pošto ali pozabim vrniti telefonski klic. To se ne dogaja pogosto, a če se dogodi, se prosim javite in me opomnite, da vam nisem odgovorila. Če sama zamudim (to se je v vseh teh letih dogodilo enkrat), vam to uro podarim oz. nadomestimo ta čas na trenutni uri ali naslednjič. O tem se tudi pogovorimo.

9. Vse kar poveste ostane pri meni – razen dveh izjem
Kot terapevtka sem zavezana k molčečnosti. A v dveh izjemah posredujem naprej, zato da zaščitim vas in vaše ljubljene.  Prva izjema je, če menim, da se boste poškodovali ali poskušali delati samomor oz. če sumim, da boste poškodovali koga drugega ali če sumim, da gre za zlorabo otrok ali zanemarjanje.

10. Vi ste tisti, ki ustvarjate terapijo skupaj z menoj
Čeprav je za menoj izobraževanje sistemsko relacijske terapije, nisem ravno tip, ki se drži tehnike kot “pijanec plota”. Sem fleksibilna in uporabljam integrativni pristop (zato se tudi izobražujem na različnih področjih še naprej). To pomeni, da v moj osnovni pristop dodajam tudi druge tehnike,  predvsem pa sledim vašim potrebam in tistemu kar si želite vi. Zavedam se namreč, da ste unikatni in prav posebej dragoceni, zato ne silim s tistim kar vam ne ugaja. Pomemben mi je namreč odnos, ki ga skupaj ustvariva/ustvarimo.

Hvala, ker ste si vzeli čas in prebrali pismo. Res si želim, da skupaj lahko napredujemo in, da ko se ozremo nazaj rečemo: “Dobro delo smo opravili. Vem, da imam /imava/ imamo dovolj virov, da lahko po tej življenjski poti stopam naprej sam”. Seveda pa so vrata za vas vedno odprta – čez en mesec, leto, ali deset let.

Vaša terapevtka Sanja.