Kako vem, da terapija deluje?

Kako vem, da terapija deluje?

Že kar nekaj časa obiskujete terapevta (vsaj 3 mesece 1x tedensko oz. dalje),a ne vidite napredka oz. morda niti točno ne veste, ali terapija deluje? Naslednji “dokazi” vam lahko pomagajo prepoznati napredek vaše terapije, poleg tega pa so lahko kot neke vrste sporočilo za vas, da je morda čas za zamenjavo terapevta. 

1.  Vaši pomembni odnosi se izboljšujejo
Če se odnosi z vašimi pomembnimi drugimi začnejo krepiti ali začnete lažje oblikovati nove odnose, je to eden izmed prvih znakov, da terapija deluje. Ljudje se namreč začnejo odzivati na izboljšave, ki jih opažajo pri svojih prijateljih in družinskih članih, zaradi česar je večja verjetnost da bodo to osebo vključili v odnos in postali do nje bolj odprti. Ker vam je terapevt omogočil drugačno izkušnjo odnosa in ste ob njem začutili, da so vaši občutki in potrebe uslišane, avtomatsko tudi v drugih odnosih zaradi zaupanja, ki ste ga vzpostavili s terapevtov, lažje tvegate in postajate bolj ranljivi. 

2. Odnos s terapevtom postaja močnejši in vedno več mu lahko zaupate
Da bi bila terapija lahko uspešna, je pomembno, da imate močan odnos s terapevtom. Če se ob njem počutite sproščeno, varno in odprto in je ob njem  veliko bolj prijetno kot na prvih par urah terapije, to kaže na to, da proces terapije napreduje. Eden od znakov je tudi ta, da komaj čakate, da pridete na terapijo, kljub temu, da veste, da se bodo odpirale težke teme, a ste pripravljeni sodelovati in deliti vedno več. 

3. Slišite terapevtove misli
Ko smo sami s svojimi mislimi, lahko zelo hitro začnemo negativno razmišljati. Zato te misli lahko zelo hitro vodijo v tesnobo in tudi depresijo. Če slišite ob teh negativih mislih, glas svojega terapevta, ki nasprotuje tem mislim, in jim počasi začenjate verjeti ter tudi integrirati v vaše življenje je to znak, da terapija deluje.

4.  Vaša samopodoba se izboljšuje in postajate vedno bolj samozavestni
To je eden izmed najbolj pomembnih znakov, ki nakazujejo na to, da terapija deluje. To, da vidite kaj je za vas v življenju pomembno in kaj morate še narediti, da to dosežete, je znak, da postajate vedno bolj samozavestni, saj verjamete da to lahko tudi dosežete. Za izboljševanje svoje samozavestni in samopodobe ne uporabljate več zunanjih virov, ampak začenjate to početi s pomočjo svojih notranjih virov.

5. Imate večjo čustveno toleranco
Terapija vam pomaga razumeti svoja čustva in zakaj jih doživljate. Poleg tega pa vas tudi nauči, s pomočjo regulacije čutenj, da jih nadzorujete in samoregulirate. Pravzaprav se naučite, da je ta čustva možna prenašati in z njimi zdržati, brez nefunkcionalnega vedenja. Poleg tega pa lažje zdržite tudi ob partnerjevih čustvih in se o njih tudi lažje pogovarjate ter začutite.

6.  Lahko razmišljate o tem kaj vas je pripeljalo na terapijo
Razmislite zakaj ste prišli na terapijo in ali vam ta dogodek oz. izkušnja vzbuja enake občutke kot prej.  Če vaše telo na dogodek ali izkušnjo ne odreagira več tako močno pomeni, da ste ob terapevtu preoblikovali spomin in ga možgani ne zaznavajo več kot ogrožujočega.

7. Naučili ste se sprejemati odgovornost za svoja dejanja
Če ste opazili, da ravnate v situacijah, ki so vas običajno razjezile drugače, potem je to definitivno znak, da terapija deluje. V procesu terapije ste namreč pridobili  vire, ki vam omogočijo drugačne odzive. Naučili ste se, da zunanje izkušnje ne morejo imeti moči nad vami in da ste vi tisti, ki ste odgovorni za svoje odzive.

8. Vaše splošno zdravje se izboljša
Znak, da terapija deluje je tudi ta, da se izboljša vaše splošno zdravje in ne samo duševno. V svoji koži se začnete bolje počutiti, poleg tega pa bolj spite, imate več energije in težave z želodcem so manj pogoste.

9. Vaš terapevt vidi izboljšanje
To se zdi zelo očiten način odgovora na vprašanje ali vaša terapija deluje, ali ne, vendar je zelo pomembno, da si s svojim terapevtom zastavite cilje, katere naj bi skupaj zasledovala. Tako lahko preverita kje ste bili ko ste s terapijo začeli in na kateri točki ste zdaj in seveda tudi kaj je še tisto kar še ni bilo doseženo.

To so seveda nekateri znaki, pomembno pa je, da poslušate tudi svoj notranji glas, ki vam odgovori na mnogo vprašanj.